Alivancă Moldovenească cu Brânză de Vaci de la Brânzeturi Lunca Ilvei
Pentru voi, iubitorii de brânzeturi alese, am pregătit o rețetă care pe cât de ușor se face, pe atât de repede dispare din farfurie. Alivanca este un desert al copilăriei, specific zonei Moldovei. Multe bunicuțe hărnicuțe și-au răsfățat nepoțeii cu acest desert. Rumenă și aurie pe exterior, moale și pufoasă pe interior, alivanca este un desert perfect când îți bat musafirii la ușă și vrei să îi impresionezi cu ceva rapid și gustos.
Prăjitura poate fi servită împreună cu fructe proaspete pe deasupra, cu gem, dulceață sau chiar cu smântână. Aceasta se poate mânca atât caldă, din cuptor, cât și rece, din frigider.
Ingrediente:
pentru o tavă de 25x30 cm
- 500 ml lapte;
- 100 g unt (70 în compoziţie/30 deasupra);
- 100 g mălai;
- 30 g făină;
- 3 pliculeţe de zahăr vanilat;
- un praf de sare;
- 500 g brânză de vaci;
- 200 ml smântână (eu am folosit smântâna pentru frişcă);
- 5 ouă;
- 150 g zahăr tos;
- coaja rasă de o lămâie;
- 2 linguriţe extract de vanilie.
Mod de preparare:
1. Împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, puneţi laptele la fiert, zahărul vanilat şi un praf de sare.
2. Adăugați mălaiul și făina când laptele începe să se umfle și amestecați continuu cu un tel de mână pentru a nu se forma cocoloaşe.
3. Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), luați cratiţa de pe foc şi lăsaţi compoziția la răcit.
4. În timpul acesta, pregătiți o tavă, puneţi hârtia de copt şi aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
5. Într-un bol, amestecați brânza, cu smântâna, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
6. Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogenizaţi compoziţia.
7. Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
8. Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări ușoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească.
9. Așezați compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc cele 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
10. Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Prăjitura este gata când e bine închegată şi începe să se rumenească. O puteţi testa folosind o scobitoare, pentru a vedea dacă e bine coaptă şi în interior.
11. Lăsaţi alivanca să se răcească câteva minute în tavă, apoi o puteţi servi.
Noi vă urăm poftă bună și vă așteptăm cu alte rețete delicioase!