8/24/2022

REȚETĂ: Tort răcoros cu iaurt

Sfârșitul verii ne-a găsit cautând deserturi răcoroase și ușoare. Ne-am cam săturat de înghețată, deci iată o rețetă de tort fin și aromat, ideal în combaterea temperaturilor încă ridicate din termometre!

Pentru blat veți avea nevoie de:

  • 3 ouă
  • 60 g de zahăr
  • 75 g de făină
  • un praf de sare
  • esență de vanilie

Pentru cremă sunt necesare:

  • 400 g de iaurt
  • 120 g de zahăr pudră
  • 200 ml frișcă naturală
  • 20 g de gelatină
  • 50 ml de suc de lămâie
  • 150 ml apă

Pentru însiroparea blatului puteți folosi:

  • 50 g de zahăr
  • 100 ml de apă
  • zeama de la o lămâie
  • 150 ml lichior de lamâie (opțional)

Mod de preparare:

Pentru blat, cele 3 ouă se vor păstra întregi, se presară un praf de sare și se bat cu mixerul. Când compoziția va ajunge să aibă textură de spumă, se adaugă zahărul și esența de vanilie. După ce spuma va căpăta consistență, cu miscări delicate se incorporează și făina. Amestecul final se va așeza într-o formă tapetată cu hârtie de copt și lăsată în cuptor pentru aproximativ 12 minute, la 170°C. Blatul copt se va lăsa la răcit, iar pentru o formă cilindrică dreapă la ambele baze, se va așeza din nou în formă, cu susul în jos.

Imediat ce blatul va obține forma dorită, se va însiropa cu sucul de lămâie. Pentru acesta, se pune apa cu zahăr pe foc până când zahărul se dizolvă, iar când ia textura unei spume se adaugă zeama de lămâie și puțină coajă din aceasta.

Pentru crema tortului veți avea nevoie de frișca răcită bine și batută până obțineți o spumă solidă. Adăugați zahărul pudră, amestecați și, în final, se pun și cele 400 de g de iaurt. Pentru crema de iaurt vă recomandăm Brânzeturile Lunca Ilvei , deoarece iaurtul are o cantitate de grăsime medie, este cremos și este obținut din lapte de vacă pasteurizat.

Între timp se pregătește și gelatina. Aceasta se înmoaie în 150 ml de apă rece și 50 ml de suc de lămâie, iar după ce s-a umflat, se ține la foc mic până când lichidul devine ușor transparent. Ajunsă la o temperatură potrivită, gelatina se amestecă treptat (câteva linguri) cu crema de iaurt cu frișcă, până când întreaga gelatină și crema devin o singură compoziție, urmând să fie turnată peste blat. Crema netezită trebuie să aibă o textură solidă, astfel că va fi ținut cel puțin câteva ore bune la rece.

Tortul va fi ornat cu felii de lămâie caramelizate. Pentru acestea, într-o tigaie se pun 1-2 linguri de apă, 50 g de zahăr și feliile de lămâie subțire tăiate. Se lasă la scăzut până se caramelizează. După acest proces, se decorează și se savurează tortul de lămâie cu iaurt.

Coș de cumpărături

Coșul este gol.