12/7/2022

3 idei de gustări-aperitiv

Astăzi vă întâmpinăm cu 3 feluri de gustări-aperitiv, simple dar foarte potrivite pentru mesele de sărbatori. Suntem siguri că ai deja aceste ingrediente în casă, așa că iată cum le poți utiliza! Sunt extrem de rapid de preparat si nu trebuie folosit nici aragazul nici cuptorul și pot fi gata în câteva minute. Cu siguranță îți vei surprinde musafirii cu aceste rețete și vei înveseli aspectul platourilor tale! Vă dorim spor la gătit și poftă bună!

Varianta 1 de aperitiv: Ruladă dintr-o lipie

Ingrediente:

  • lipie;
  • cremă de brânză
  • ceapă verde sau praz;
  • șuncă, mușchi, salam sau pastramă;
  • merișoare;
  • unt;
  • piper și alte condimente.

Mod de preparare:

Amestecați crema de brânză într-un bol cu puțin unt și condimentele preferate. Așezați o lipie pe un tocător de dimensiuni mari. Întindeți crema de brânză pe lipie. Ceapa verde se curăță și se taie mărunt. În cazul în care folosiți praz acesta trebuie curățat și poate fi pastrat subțire dar întreg. Așezați feliile de șuncă uniform, pe mijlocul lipiei, paralel cu direcția de rulare a acesteia. Se presară și merișoarele după preferințe. Merișoarele oferă un gust dulceag și oferă o senzație neașteptată, însă le puteți înlocui cu oricare alt aliment precum: ardei iute, gogoșari în oțet, măsline sau rodie. În final lipia se rulează, se acoperă cu folie de plastic sau staniol și se lasă la frigider aproximativ 2 ore. Se îndepărtează folia și se feliaza de grosimea unui deget.

Varianta 2 de aperitiv: Globuri din brânză

Ingrediente:

  • cremă de brânză și telemea sau un amestec de cașcaval ras și brânză de burduf;
  • unt;
  • condimente precum boia de ardei sau busuioc;
  • frunze de patrunjel;
  • semințe de mac;
  • semințe de susan;
  • nuci sfărâmate.

Mod de preparare:

Am folosit un amestec de cremă de brânză și telemea, de la Brânzeturi Lunca Ilvei, în care am adăugat puțin unt, pentru o consistență mai lipicioasă, dar se pot folosi orice combinații de brânzeturi precum: cașcaval și brânză de burduf, telemea și cremă de brânză sau brânză Romano și cremă de brânză. Dacă nu e omogenă compoziția, se mai poate adauga niște smântană sau unt sau o brânză mai dură. Compoziția trebuie să aibă o textură moale ce poate fi modelată, însă nu lichidă și nici sfărmicioasă. Pentru ornat puteți alege orice variantă care vă place. Noi sugerăm: susan, mac, boia de ardei, ceapă sau pătrunjel tocate mărunt sau nucă sfărâmată. Puteți găsi oricare alte variante. Cu cât acestea vor fi mai colorate, cu atât vor arăta mai bine și mai apetisante.

Varianta 3 de aperitiv: Doboș - cu șuncă și cașcaval  

Ingrediente necesare:

  • 100 g șuncă presată;
  • 100 g cașcaval tăiat felii;
  • 30 g unt;

Mod de preparare:

Tăiem cașcavalul și șunca în felii subțiri de aceeași grosime. Ungem felia de șuncă cu unt în strat subțire, apoi punem felia de cașcaval. O vom unge și pe aceasta cu unt și punem încă o felie de șuncă. Continuăm astfel până obținem o înălțimea dorită. Împachetăm aperitivul în folie alimentară și îl punem în congelator pentru 30 minute. Vom tăia straturile obținute în forma dorită, folosind un cuțit ascuțit. Începem prin îndepărtarea marginilor, fără a face prea multă risipă de alimente.

Vă urăm poftă bună și vă mai așteptăm pe blog pentru alte articole! Vă dorim mese îmbelșugate alături de cei dragi!

Coș de cumpărături

Coșul este gol.