1/12/2023

Rețetă: Sărățele cu telemea

Pentru vremea rece și friguroasă de afară s-ar potrivi cu siguranță un snack, cald, abia scos din cuptor și ușor de făcut.

Așadar, vă prezentăm o rețetă de sărățele, rețeta copilăriei ,,ca la bunica acasă".

INGREDIENTE:

550 de grame de făină;

350 de grame de telemea Lunca Ilvei;

250 de grame de unt;

100 de grame de smântână, de la Lunca Ilvei;

4 grame de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă;

20 de grame de miere de albine;

30 ml. de apă călduță;

pentru finisat: 1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte

pentru presărat: semințe de chimen, de mac etc.

MOD DE PREPARARE:

1. Primul pas este prepararea aluatului care începe cu activarea drojdiei. Într-un castronel, se dizolvă drojdia în apa călduță, se adaugă o lingură de făină (din cantitatea totală recomandată) și mierea. Se amestecă și se lasă deoparte până când face bule de aer la suprafață, după aproximativ 10 minute, la temperatura camerei (22-23°C).

2. Se răzuiște brânza telemea prin, iar untul se taie în bucățele.

3. Într-un castron, se adaugă făina și untul. Se amestecă cu mixerul, la viteza cea mai mică, până când se obține un amestec cu textura ca de nisip ud (granulat). Se adaugă telemeaua rasă și se omogenizează. Se adaugă drojdia activată apoi smântâna, în trei tranșe, în timp ce se frământă cu mixerul la viteză mică până când aluatul începe să se adune în bulgărași.

4. Se pune aluatul pe o folie alimentară și se adună toată compoziția la un loc, presându-se bine cu mâinile. Se împachetează aluatul în folie și se lasă în cămară sau pe masă timp de o oră.

5. După trecerea acestui timp, se pornește cuptorul la 190°C, cu ventilație. Se scoate aluatul din folie, se presară puțină făină pe masa de lucru și se taie aluatul în două părți. Pe rând, se întind ambele bucăți de aluat, cu sucitorul, până la o grosime de 0,5 cm. Se îndreaptă marginile cu cuțitul sau cu un decupator. Marginile se păstrează deoparte.

6. Se aranjează sărățelele pe foaie de hârtie de copt, în tăvi. Se ung, cu o pensulă de patiserie, cu gălbenușul bătut cu lapte. Se presar semințe de chimen/mac sau alte semințe, după preferință.

7. Aceste sărățele cu brânză telemea se coc la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, timp de 15-17 minute. În final, trebuie să fie rumene, iar după ce se răcesc, devin crocante la suprafață.

Această gustare se poate mânca la orice oră, rece sau caldă. Dacă vi s-a făcut poftă, e timpul să vă apucați de gătit! Poftă bună!

Coș de cumpărături

Coșul este gol.