3/22/2023

Rețetă: Bulz Ardelenesc cu Telemea

Rețetele autentice și vechi, de pe timpuri, sunt o comoară culturală care merită să fie păstrată și transmisă mai departe. Prin pregătitul și degustarea acestor preparate, ne putem aminti de copilăria petrecută la bunici sau de momentele speciale petrecute în familie. Un astfel de preparat tradițional este Bulzul Ardelenesc, care poate aduce un strop de nostalgie și bucurie meselor noastre.

Pentru a prepara Bulzul Ardelenesc, avem nevoie de câteva ingrediente simple, precum:

mălai;

  • brânză Telemea de la Brânzeturi Lunca Ilvei;
  • Cașcaval Afumat de la Brânzeturi Lunca Ilvei;
  • costiță afumată/ kaizer sau slănină;
  • cârnați;
  • unt;
  • sare;
  • piper.

Pentru un gust autentic, este important să alegem produse de calitate. Brânzeturile de la Lunca Ilvei păstrează aerul curat al muntelui, al zonelor ferite de agitația orașului. În plus proveniența sa, din inima Ardealului, face ca brânza să păstreze savoarea autentică a zonei geografice.

Punem mămăliga la fiert în apa în care am adăugat și un praf de sare, amestecând cu o lingură de lemn, așa cum făcea bunica. În timp ce se gătește mămăliga, poți rumeni carnea în tigaie, fără a adăuga ulei sau unt.

Apoi, răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau un platou, și împarte-o în patru bucăți egale. Adaugă Telemeaua de la Brânzeturi Lunca Ilvei și carnea rumenită pe două dintre acestea, apoi acoperă-le cu celelalte două bucăți de mămăligă, modelandu-le în forme de bile cu amestecul de brânză și carne la interior.

Dacă preferi să gătești bulzul pe jar, învelește-l în folie de aluminiu și aruncă-l în jar, iar dacă folosești cuptorul, pune bilele de mămăligă într-o tavă unsă cu unt și lasă-le să se coacă la 180 de grade pentru 20 de minute.

Pentru un efect deosebit, poți servi bulzul ardelenesc pe platouri de lemn și poți adăuga puțin unt și Telemea sau Cașcaval Afumat deasupra. Găsești ambele sortimente în magazinele noastre, nu ezita să le încerci! Garantăm că păstrează gustul de odinioară!

În final, nu uita să-i inviți pe cei dragi la masa și să savurați împreună acest preparat tradițional și extrem de gustos. Poftă bună!

Coș de cumpărături

Coșul este gol.