REȚETĂ: „Pui în bătătură”, cunoscut și ca „Pui mănăstiresc”

Când Lucian Blaga a spus: ,,Eu cred că veşnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, ci adânc în pământ undeva” poate nu s-a gândit la bucătăria românească, însă sigur satul n-ar fi sat fără bucatele alese și mesele îmbelșugate! Astăzi vă prezentăm o rețetă din visteria bucătăriei românești: „Pui în bătătură” cunoscut și ca „Pui mănăstiresc”.

Rețeta nu ne aparține, însă am descoperit-o și am dorit să v-o împărtășim, pentru a vă aduce un plus de savoare meselor dumneavoastră.

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui,
  • 150 g ciuperci,
  • 300 ml smântână,
  • 1 ceapă,
  • 3 căței de usturoi,
  • 3-4 felii bacon afumat (sau orice fel de afumatură),  
  • 1 ou, 
  • 200 ml supă,
  • 150 ml vin alb dulceag,
  • 2 linguri unt,
  • sare, piper, boia, cimbru, pătrunjel.

Ingredientele pot fi ajustate, așa că puteți folosi în loc de un pui întreg, o tăviță de pulpe inferioare. Puteți folosi orice smântână, dar este necesar ca aceasta să fie mai grasă. Noi recomandăm Brânzeturile Lunca Ilvei deoarece smântâna este potrivit de grasă încât să lege sosul din final. De asemenea, produsele sunt naturale, având un gust aparte și sunt comercializate direct de la producător așa că raportul calitate preț este unul avantajos. Ne dorim să vă împărtășim rețete românești, autentice, dar și produse naturale, care și-au păstrat gustul de odinioară.

Mod de preparare:

Carnea de pui se taie în bucăți mai mici, se asezonează cu sare, piper, cimbru, boia (după gust) și se pune la rumenit într-o tigaie cu o lingură cu unt. Cand friptura capătă o culoare arămie se stinge cu 100 ml de supă fierbinte, se trece într-o tavă și se dă la cuptor la foc mic, pentru 10-15 min. Într-o altă tigaie se va pune afumatura și ciupercile, tăiate felii subțiri, ceapa tocată mărunt și o lingură de unt.  Se lasă să se gătească puțin și se sting cu vin și restul de supă.

Întrucât friptura din cuptor este acum fragedă, se poate îneca în sos, iar deasupra  se toarnă 150 ml smântână. Se mai lasă tava la cuptor încă 15-20 min. Ulterior mâncarea se drege cu un sos pregătit din: oul bătut cu sare, piper, cimbru, pătrunjel tocat și amestecat cu restul de smântână.

Se poate servi caldă, alături de mămăliguță sau murături. Noi vă urăm poftă bună și vă așteptăm pentru mai multe rețete!

Coș de cumpărături

Coșul este gol.